Despre sărbătoarea Paștelui

Pentru că se apropie cea mai importantă sărbătoare a creștinilor și anume sărbătoarea Paștelui, m-am gândit să notez câteva gânduri despre acest eveniment.
Cuvântul ”Paște” derivă din cuvântul Pascha (pesah) care la evrei însemna ”a trece”.
În cartea Exod, găsim instrucțiuni despre când, cum trebuia sărbătorit Paștele. Această sărbătoare le amintea evreilor cum Dumnezeu i-a salvat din robie, cum a făcut minuni pe tot parcursul călătoriei lor.
Termenul ebraic (întrebuințat de obicei la plural) ”Paști” a fost preluat de către creștini deși sunt sărbători diferite. Evreii sărbătoreau eliberarea de sub robia egipteană, iar creștinii sărbătoresc eliberarea de sub robia păcatului.
Paștele evreiești aveau și au o dată exactă când trebuie sărbătorite și anume 14 Nisan, pe când Paștele creștin se sărbătorește obligatoriu într-o zi de duminică.
Am dorit să aduc în atenție această sărbătoare sau mai corect spus aceste sărbători pentru că familia mea le sărbătorește pe amândouă.
Îmi place sărbătoarea Paștelui evreiesc pentru că durează mai multe zile, iar sărbătoarea începe la asfințitul soarelui și durează până în următoarea zi cand soarele asfințește, nu se sfârșește la miezul nopții cum suntem obișnuiți cu alte sărbători.

Am să notez câteva lucruri care îmi plac la aceste sărbători și anume; au loc primăvara când natura reînvie iar mesajul speranței, al reînnoirii poate fi perceput mult mai clar de către fiecare dintre noi.
Ne amintesc cum Dumnezeu a intervenit în istoria omenirii pentru ca oamenii să fie salvați și eliberați.
 Pentru evrei, Paștele reprezintă noaptea când îngerul Domnului a trecut prin țara Egiptul iar semnul sângelui a fost semn de viață și mântuire pentru ei.
Pentru creștini, misterul pascal cuprinde moartea și învierea lui Hristos care a fost jertfit pentru mântuirea întregii omeniri.
 Paștele înseamnă o schimbare a stilului de viață,  la evrei nu se consumă nimic dospit pe perioada sărbătorii, (eliminarea drojdiei) iar la creștini schimbarea stilului de viață înseamnă renunțarea la păcat.
Curățarea caselor este o indeletnicire importantă pentru că ne amintește că este nevoie și de o curățire a inimilor.

Ce nu-mi place la sărbătoarea creștină a Paștelui... sunt; ouăle colorate, iepurașul, mâncarea și băutura în exces, manelele...


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu