Pilda semănătorului

În cartea Marcu capitolul 4 versetele 1-20 găsim Pilda semănătorului.
Încă de la început am observat cât de diferit este câmpul despre care vorbea Isus, comparat cu ce se întâmplă astăzi atunci când se seamănă.
Sămânța a căzut pe porțiuni de teren diferite; o parte cade lângă drum, altă parte în loc stâncos, alta între spini și ultima pe pământ bun.
Citind această pildă m-am gândit cum de acest semănător a făcut o astfel de risipă și un efort în plus pentru a semăna în astfel de locuri! Trei părți din ce a semănat a căzut în locuri neobișnuite. Mă gândesc la vremea respectivă, la uneltele folosite pentru câmp și nu înțeleg cum a reușit să are într-un loc stâncos, de ce erau buruieni sau de ce a ajuns o parte lângă drum. Ideea mea despre semănat este total diferită iar în cazul acestei pilde, semănătorul nu avea cum să se aștepte la recoltă spectaculoasă din astfel de locuri. După cum aflăm din relatare nici sămânța din solul bun nu a rodit sută la sută, atunci ce șanse aveau celelalte? De ce a mai semănat, de ce a făcut risipă?  Mă întreb de ce nu a curățat terenul, de ce nu l-a nivelat ci doar a semănat în patru tipuri de sol, așteptând o recoltă bună.

Citind nu avem cum înțelege pildele din Sfânta Scriptură pentru că răspunsurile se găsesc doar într-o minte schimbată și într-o inimă curată. Cine dorește să înțeleagă semnificația acestei pilde să-și deschidă mintea și inima pentru Cuvântul lui Dumnezeu. În funcție de disponibilitatea fiecăruia și solul inimii noastre Cuvântul lui Dumnezeu poate prinde rădăcină iar la vremea potrivită poate aduce rod.
Când ne smerim sub Mâna tare a lui Dumnezeu, atunci El ne dă har iar viețile noastre înfloresc.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu